Zo vergroot u het bereik van uw e-bike

Kan ik de actieradius van mijn e-bike beïnvloeden? Hoe ver kan ik komen met één laadbeurt van de batterij?

Het zijn vragen die elke e-biker zich al eens heeft gesteld. We geven acht tips die u helpen de actieradius te vergroten.

1. Vergeet niet om te schakelen!

Hoe sneller u trapt, hoe verder u komt. Met een trapfrequentie van 70 tot 80 omwentelingen per minuut, zorgt u voor een efficiënte werking van de e-bikemotor. Er gaat veel energie verloren zodra u een lage cadans heeft, waarbij u weinig omwentelingen maakt.

2. Wissel van ondersteuningsniveau!

Het hoogste ondersteuningsniveau biedt de meeste ondersteuning, maar verbruikt ook de meeste energie. We raden daarom aan om de lagere ondersteuningsniveaus te gebruiken, vooral als de routes wat eenvoudiger zijn.

3. Goed onderhoud helpt u verder!

Banden met een lage spanning hebben een hogere rolweerstand. Dat gaat ten koste van het bereik. De juiste bandenspanning in combinatie met een geoliede, goed onderhouden ketting zorgt voor een soepele loop en een lage rolweerstand.

4 Geen stop-and-go’s!

Het optrekken slurpt energie. Schakel daarom naar een lage versnelling voor het vertrek en rijd met een vooruitziende blik om stop-and-go’s te vermijden. Fiets met een zo constant mogelijke snelheid.

5. De juiste weg naar het doel!

De kortste of snelste route is niet altijd de meest efficiënte. Op steile beklimmingen moet de motor harder werken en is het verbruik van energie van de accu groter. Misschien kunt u een steile klim of een paar verkeerslichten omzeilen door een korte omweg te maken. Let ook op de kwaliteit van de weg, want het oppervlak beïnvloedt de rolweerstand. Als u op een goed geasfalteerde weg rijdt, is de weerstand aanzienlijk lager dan op een onverharde weg. Dat spaart energie.

6. Laad de batterij op!

Zorg er altijd voor dat uw batterij bij vertrek volledig is opgeladen. Plaats bijvoorbeeld een oplader op uw werkplek of doe er een in uw fietstas. In dat geval kunt u onderweg of op het werk opladen. Als u altijd zeer lange afstanden en tochten maakt, raden we aan om een tweede batterij of een FLYER e-bike met DualBattery aan te schaffen.

7. Zo min mogelijk ballast!

Probeer het totale gewicht zo laag mogelijk te houden en onnodige ballast te vermijden. Neem onderweg alleen mee wat u echt nodig heeft. De regel is: minder gewicht, meer bereik.

8. Let op de weersvooruitzichten!

Rugwind is prettig. Maar bij tegenwind moet u de ondersteuningsstand hoger zetten om vooruit te komen. Naast tegenwind hebben ook lagere temperaturen een negatieve invloed op het bereik. Lees onze tips voor een grotere actieradius in de winter.
Test de invloeden van de diverse factoren met de actieradius-assistent van Bosch of gewoon tijdens de rit met uw FLYER e-bike.