WELKE FACTOREN BEÏNVLOEDEN DE ACTIERADIUS?

De dagen worden korter, de ochtenden kouder en er waait een koel briesje: de herfst is hier goed en echt, en daagt die lange zomerdagen uit. Tijd om te overwinteren – maar niet voor uw batterij. In deze blog vertellen wij u welke factoren invloed op de actieradius van uw e-bike hebben en hoe u deze positief kunt beïnvloeden zodat uw batterij langer mee gaat!

FLYER Actieradius

Foto: Actieradius FLYER U-Serie

Factoren die invloed uitoefenen op de actieradius:

Ondersteuning
Kiest u voor veel ondersteuning (High stand), dan kunt u minder ver rijden dan wanneer u met een lichte ondersteuning rijdt (eco).

Snelheid
Hoe harder u fietst, hoe meer energie er per kilometer verbruikt wordt. De optimale snelheid bij een e-bike ligt tussen de 17 en 20 kilometer per uur.

Schakelen
Het is raadzaam om in een lichte versnelling weg te rijden en pas door te schakelen als de gewenste trapfrequentie bereikt is. Op die manier schakelt u zo zuinig mogelijk en kunt u meer kilometers afleggen, omdat de motor dan minder hard hoeft te werken.

Bandenspanning
Als er te weinig lucht in de banden aanwezig is zal de accu meer verbruiken. Het is van belang uw bandenspanning bij te houden, dit bevordert de actieradius positief.

Gewicht
Het gewicht van de fiets, bepakking en rijder: Als u een zware e-bike heeft of uw e-bike bepakt heeft met reistassen of boodschaptassen moet de accu meer gewicht trekken wat meer energie kost.

Het landschap
Op vlak terrein kunt u meer kilometers rijden dan in heuvelachtig gebied, omdat de motor en accu bij heuvels harder moet werken.
Het wegdek en terrein: Fietst u op gladde afsvaltwegen? Dan rijdt uw elektrische fiets een stuk soepeler dan op zandpaden. Rijdt u in de stad en moet u steeds afstappen voor stoplichten? Ook dit is nadelig voor de actieradius van uw fiets.

De weerstand
Heb u wind mee of tegen? Dit maakt een verschil natuurlijk!

De temperatuur
Als de temperatuur 10°C of lager is neemt de actieradius af en wordt de laadtijd van de accu ook langer. Hiervoor zijn verschillende beschermhoezen ontwikkeld, zodat je de accu en de motor kunt beschermen tegen kou (en hitte!).

‘‘Wilt u de fietst gaan gebruiken voor lange toertochten of gaat u de e-bike gebruiken voor dagelijks woon-werkverkeer over een lange afstand? Dan is een fiets met een grote actieradius de beste keuze. Wilt u de fiets voor dagelijkse, korte ritten gebruiken? Dan is een fiets met een minder grote actieradius prima geschikt.’’

E-bikes voor toertochten

E-bikes voor toertochten