‘‘VANAF DE E-BIKE ZIE JE VEEL MEER’’

Ze fietste elke dag van haar huis in Riethoven naar het werk in Eindhoven. Een enkele reis van bijna twintig kilometer. Nelleke Jacobs (64) kreeg artrose aan haar knie en wilde toch blijven doorfietsen. De FLYER T11 bood uitkomst. “De elektrische fiets maakte een wereld van verschil. Ik was lekker snel op m’n werk, zonder bezweet te zijn. Met een baan als managementsecretaresse wil je natuurlijk altijd fris voor de dag komen”, zegt de Brabantse.

Zij en haar man gingen een paar jaar geleden bewust voor een elektrische fiets van FLYER. Ze kozen daarmee naar eigen zeggen voor de toekomst. “Vorig jaar juni ben ik met vroegpensioen gegaan. We kunnen nu meer tijd vrijmaken voor onze grote passie: fietsen, en dan vooral mooie tochten naar het buitenland maken. Bij de aankoop hebben we daarom gericht gezocht naar een fiets die zich staande houdt in de bergen. FLYER komt uit Zwitserland, daar heb je niets anders dan bergen. We hadden bij de fiets meteen het gevoel: dat moet goed zitten.”

Nelleke Jacobs op haar FLYER

FLYER_Consumentenverhaal

Nelleke Jacobs met haar FLYER e-bike

Groter genot

De twee kregen afgelopen najaar de bevestiging van hetgeen ze veronderstelden. Het stel fietste met de nieuwe e-bikes naar Rome, een rit van zo’n 2.200 kilometer. “Voorheen reden we tochten met onze ‘gewone’ fietsen naar onder andere Wenen, Santiago de Compostella en Zuid-Frankrijk. Toen waren we doodop. Nu was het fietsen een fluitje van een cent. Tijdens onze Rome-reis ontmoetten we een stel in Augsburg, Zuid-Duitsland. Nog voordat het in de Alpen was, bleek het al ‘total loss’. Die twee zijn toen omgedraaid. Wij gingen door.”

Nelleke is ervan overtuigd dat de e-bike het fietsplezier vergroot. Haar man, die ook een FLYER T11 kocht, weigerde aanvankelijk op een elektrische fiets te stappen, maar ging toch overstag. Nu hij het voordeel heeft ervaren wil hij niet meer zonder. “We zien zoveel meer dan vanaf een gewone fiets, het genot is groter. Ik herinner me nog dat we op onze weg naar Santiago moesten afstappen. We redden het niet en zagen af. Met de e-bike klommen we nu twaalf, dertien kilometer achter elkaar, zonder dat het ons al te veel inspanning kostte”, zegt ze.

‘‘FLYER komt uit Zwitserland, daar heb je niets anders dan bergen. We hadden bij de fiets meteen het gevoel: dat moet goed zitten. Een ander stel op gewone fietsen was al in Augsburg ‘total loss’. Wij gingen met onze e-bikes van FLYER door”

Volgend hoogtepunt

“De reis naar Santiago de Compostella is me lang bijgebleven. Gewoon omdat het zo’n gewilde reis is en je er veel over hoort. Het is bovendien een pelgrimstocht. Dat heeft iets speciaals. Maar nu we met de e-bike eropuit zijn gegaan, staat de reis naar Rome met stip op de eerste plaats. Het uitzicht in de haarspeldbochten van de Alpen, iets waar we op gewone fietsen minder oog voor hadden gehad, vonden we fantastisch. Bovendien werkten de omstandigheden mee. Het was rustig met verkeer en qua weer troffen we het.”

Nieuwe tochten gaan zeker volgen. In 2016 kreeg het echtpaar flinke tegenslag te verwerken. Een familielid werd ziek en overleed. Eén ding weten de twee sindsdien zeker: stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen. “Je gezondheid kan je zo in de steek laten. Geniet nu zoveel het kan.” Dit voorjaar rijden de Brabanders met hun caravan naar het Zuid-Franse Pau. “Van daaruit fietsen we naar Mérida in Spanje en vervolgens gaan we over de Zilverroute terug tot Zamora. Vanaf daar fietsen we terug naar Pau. Dit moet een nieuw hoogtepunt met onze FLYER worden.”