“Vanaf de e-bike beleef je de natuur veel intenser”

In iedere fietser schuilt iets avontuurlijks. Ook in Betty van de Bor (68). Ze is hongerig naar hetgeen achter elke hoek, berg of bocht op haar wacht. De afgelopen vier jaar maakte de Brabantse een aantal langeafstandsroutes kriskras door Europa. En ook komend seizoen gaat ze op pad. Eén ding is daarbij voor haar onmisbaar: een goede e-bike.

“Ik heb eigenlijk altijd gefietst. Toen ik een aantal jaar geleden vervroegd met pensioen ging en afstand wilde nemen van mijn werkzame leven, ben ik met de gewone fiets naar Zuid-Frankrijk gereden. Dat was goed voor m’n ervaring, want je moet een hoop doen en regelen. Hoe lopen de routes? Welke uitrusting heb je nodig? En ben je er zelf klaar voor? De fietsrit was uiteindelijk geweldig, die bracht rust in mijn hoofd.”

Genieten op bergtop

Een aantal jaren later wilde ze meer en vaker fietsen. “Ik nam een e-bike, want ik was inmiddels ouder. Bij een e-bike dacht ik voorheen aan de voorloper van de rollator, maar dat is het zeker niet. Het is juist een moderne, trendy fiets. Ik koos voor FLYER vanwege de betrouwbaarheid en heb er eerst in Nederland mee gereden. Ik merkte hoe fijn het is: je moet trappen, maar raakt niet uitgeblust. Bij de tocht naar Rome, in 2016, kwam de bevestiging. Op elke bergtop zei ik tegen m’n vriendin hoe mooi het er wel niet was. Zij kwam niet verder dan: ‘Ik ben op!’”

Stoere dame

Inmiddels heeft Betty met haar FLYER T8.1 verschillende tochten gereden, de laatste allemaal individueel. Vorig jaar fietste ze nog van Girona naar Sevilla en weer terug, goed voor ongeveer 4.600 kilometer. “Het gaat altijd goed en als er toch eens iets is, is hulp dichtbij. In vrijwel elk Spaans dorp zit een fietsenmaker en die is altijd wel bekend met elektrische fietsen”, zegt ze.
“M’n accu gaat in de bergen 80 kilometer mee en op het vlakke tot 120 kilometer. De enige keer dat ik met lege batterij stond, was vorig jaar in het noorden van Spanje. Een ramp was dat niet. Ik moest nog 10 kilometer en ben toen een café binnen gegaan. Terwijl de accu werd opgeladen kreeg ik een blikje limonade en hapjes. Die mensen vonden het stoer, een fietser uit Nederland. Ik was het gesprek van de dag.”

Reis naar Nice

Dit jaar gaat ze met haar FLYER naar Basel om van daaruit door te reizen naar Nice. Na een toer door de Luberon en Provence keert ze terug naar de Zuid-Franse havenstad. “In juli ga ik met m’n bepakking op weg en daar kijk ik nu al naar uit. Je kunt er ook met de auto komen, maar vanaf de fiets beleef je de natuur zoveel intenser. Je doorgrondt het landschap, hebt bijzondere ontmoetingen en leert jezelf goed kennen.”

Betty van de Bor geeft lezingen over haar fietsreizen. Meer informatie: [email protected]