Met één been en e-bike gaat Thomas Acda naar top van Ventoux

Thomas Acda beklimt de Mont Ventoux tijdens Tour du ALS met e-bike van FLYER

Als ambassadeur van Stichting ALS beklimt acteur, cabaretier en zanger Thomas Acda eind mei de Mont Ventoux in de Tour du ALS. De e-bike van FLYER moet de uitdaging op een van de meest gevreesde beklimmingen iets gemakkelijker maken. “Als ik hierop trap is het alsof ik met een mes door de boter ga.”

NFP / Pieter Magielsen Fotografie

Als Thomas Acda aan de Mont Ventoux denkt, dan denkt hij aan zijn uitdaging en meer nog aan vroeger. “Aan wielrennen, Tour de France, vakantie, de jaren zeventig en tachtig. M’n vader en moeder waren gek van wielrennen en dus gingen we in juli achter de Tour aan. Ze kenden Mart Smeets en Peter Post een beetje. Als jongetje vond ik het geweldig om in de pits rond te lopen tussen al die grote renners. We waren erbij toen Peter Winnen op Alpe d’Huez een etappe won. Bij een uitzending van Dit was het nieuws was hij ooit te gast en hebben we er herinneringen aan opgehaald.”

Thuis in Noord-Holland reed Acda met vrienden op de fiets. “We hadden onze Tour de Francejes: vanuit De Rijp maakten we een rondje langs Spijkerboor.” Hij zat niet alleen op de fiets, maar ook eraan. Als technicus knapte hij fietsen op voor mensen in de buurt. “Was er iets kapot, dan loste ik het op. Ik kon ook goed van twee wrakken een nieuwe fiets maken. Ik heb nog een blauwe maandag een bijbaantje gehad bij een fietsenmaker en was daar een heel snelle bandenplakker. Ik verdiende een zakcentje en het werk was beter en leuker dan om zes uur ’s ochtends een krantenwijkje lopen.”

Vaders hand

Na een tijdlang weinig aandacht voor fietsen te hebben gehad (“Ik had er zelfs een hekel aan”) is de tweewieler sinds vorig jaar terug in beeld. Op een elektrische fiets rijdt hij zijn ritten. “Ik heb de e-bike van mijn moeder geërfd. De polder wordt er niet minder saai door, maar het is o zo fijn rijden. Zo’n elektrische fiets heeft eigenlijk iets kinderlijks: je hebt het idee dat je vaders hand in de rug voelt als je de brug op moet of tegen de wind in gaat. Maar natuurlijk moet je nog steeds zelf trappen.”

Voor zijn uitdaging in mei, als hij de Reus van de Provence gaat temmen, heeft hij van FLYER een Upstreet5 7.10 gekregen. Een e-bike met derailleurversnelling, gemaakt in Zwitserland en geknipt voor terrein met hoogteverschillen. “Elektrisch ondersteund of niet, voor mij is de voldoening er straks niet minder om. Ik heb vijf keer de marathon van New York gelopen, maar ben geen fietser. Zie me dus als een fietser die met één been omhoog moet. Dan is een beetje ondersteuning niet verkeerd. De kunst is straks om de beweging erin te houden. Als je afstapt, lijkt het me moeilijk om weer te starten.”

Hij zit midden in zijn voorbereiding op de Tour du ALS. “Eigenlijk meteen nadat ik de e-bike bij FLYER heb opgehaald, ben ik begonnen. Ik ben naar hen toe gelopen en ben vervolgens terug naar huis gefietst. Ik bouw de ritjes steeds wat verder op, stap voor stap. Overdag heb ik tijd om te fietsen, want ik sta pas ’s avonds in het theater met Motel. Ik ga ook nog met de e-bike naar Zuid-Limburg om tegen wat hellingen op te kunnen fietsen. Als sporter wilde ik in het verleden te lang en te snel. Maar dat werkt niet, heb ik geleerd.”

Wet van Cruijff

De Tour du ALS hoeft van hem geen plezierige rit te worden. “Het plezier zit hem juist in de mensen helpen en het geld inzamelen voor de Stichting ALS. Opbrengsten uit de verkoop van cd’s, boeken en stoelen gaan deels naar het goede doel. Er moet meer aandacht voor de ziekte komen. Ik leef volgens m’n opvoeding en de wet van Cruijff: als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen. M’n moeder zei vroeger altijd: ‘Stoel in de hemel!’ Je bekendheid kun je gebruiken om het doel nog wat bekender te maken, zonder dat je er zelf op enigerlei wijze winst mee maakt.”

Tijdens de Tour du ALS is Thomas Acda niet alleen. “Toen mijn vader van het plan hoorde om de Mont Ventoux te beklimmen, was hij enthousiast en bood hij zich meteen aan. Hij kent in die buurt alle adresjes en is straks m’n soigneur. M’n zoon gaat ook mee. Die fietst zelf tegen de berg op, op de racefiets van zijn schoonouders. Hij heeft een gps op z’n fiets en kan precies zien hoe ver we nog moeten. Maar goed, hij is 19 jaar en zal z’n eigen tempo wel volgen. Hij mag boven op de top het bier alvast koud zetten.”

Ondersteun Thomas Acda tijdens de Tour du ALS