Inside FLYER – Ivica Durdevic

FLYER schakelt met FIT nog een extra tandje bij

FLYER CTO Ivica Durdevic

Dat fietsers dag in dag uit met hun FLYER kunnen genieten van ritten, is alleen maar mogelijk dankzij het werk van onze mensen in de fabriek in Zwitserland. In de rubriek Inside FLYER bieden medewerkers u zo nu en dan een kijkje in de keuken. Dit keer komt Ivica Durdevic aan het woord. Hij is CTO en daarmee een vraagbaak op het vlak van techniek en nieuwe snufjes. Ivica vertelt over de laatste ontwikkelingen rond FLYER Intelligent Technology (FIT).

Inmiddels werkt Ivica Durdevic, in de fabriek bekend als Ivi, ruim zes jaar bij FLYER. Sinds hij in dienst is getreden, is er veel veranderd. En dat is voor een groot deel aan hem te danken. Hij heeft een stempel gedrukt op de verdere ontwikkeling van de e-bikes van FLYER.

Moderner, frisser, geavanceerd

Zet de nieuwste fietsen maar eens naast de modellen uit 2013; er zitten grote verschillen tussen. Wat opvalt is dat ze moderner zijn geworden en frissere kleuren hebben gekregen. De slimme technologie en batterijen zijn bovendien verhuisd; zaten ze eerst op of aan het frame, tegenwoordig zijn ze volledig of gedeeltelijk geïntegreerd. Daarmee zijn de moderne e-bikes nauwelijks te onderscheiden van ‘gewone’, niet-ondersteunde fietsen, hoe geavanceerd ze ook zijn.

Slimme e-bike denkt mee

Ivi juicht de snelle vooruitgang toe. “Ik vind het geweldig om met mijn jonge team voortdurend te werken aan de verdere ontwikkeling van onze FLYER e-bikes. We zoeken steeds naar nuttige innovaties.” De drang om te verbeteren zal volgens hem leiden tot e-bikes van amper 15 kilogram die nog eleganter zijn en nog geruislozer hun werk doen. Ook komen er compleet nieuwe functies bij voor meer comfort en veiligheid. Dit kan dankzij technologie die meedenkt en anticipeert op wat de fietser nodig heeft. Zo krijgt een fietser in de toekomst automatisch een melding voor een onderhoudsbeurt.

FLYER Intelligent Technology

De technische vooruitgang drijft op FLYER Intelligent Technology (FIT), het systeem dat FLYER zelf heeft ontwikkeld. FIT verbindt de belangrijke componenten van de e-bike met elkaar en zorgt dat ze optimaal samenwerken. Zo ontstaat het brede palet aan nieuwe, digitale mogelijkheden. FLYER investeert ook de komende tijd in FIT, zodat het systeem nog vooruitstrevender wordt. Het FIT-team zal zich na een reorganisatie sterker als bedrijfseenheid profileren. Bovendien krijgt het team meer middelen tot zijn beschikking en komt er uitbreiding. Dit alles gebeurt onder leiding van Ivi.

Het doel hiervan is om FIT naar een nieuw, hoger niveau te tillen en om e-bikes nog vooruitstrevender te maken. In de toekomst is FIT waarschijnlijk niet alleen meer op FLYER e-bikes te zien, maar ook op modellen van andere ZEG-merken. Het idee is om elkaar te versterken en slim gebruik te maken van schaalvoordelen. Met alle op stapel staande veranderingen gaat FLYER een uitdagende tijd tegemoet, maar Ivi is er zeker van dat het allemaal meer dan de moeite waard is.

Ivica Durdevic werkt sinds 2013 voor FLYER, is lid van de raad van bestuur en is als Chief Technical Officer (CTO) verantwoordelijk voor de algehele productontwikkeling. In zijn vrije tijd test Ivi graag de nieuwste FLYER-serie: hij kiest de FLYER Upstreet5 voor langere tochten en dagelijks gebruik, terwijl de FLYER Uproc7 zijn favoriet is voor off-road ritten.