HOE DE E-BIKE VAN MARY EEN ENTHOUSIASTE FIETSER MAAKTE

In Nederland rijden inmiddels meer dan twee miljoen e-bikes rond. De elektrische fiets is daarmee niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van de tweewieler met ondersteuning. “Het was puur toeval dat ik kennismaakte met een e-bike. Maar nu wil ik absoluut niet meer zonder”, zegt Flyer-fietser Mary van Gent.

In 2011 bracht Mary uit Anna Paulowna tijd door op Terschelling. “Wij zijn zeilers. Tot dat jaar hadden we altijd onze vouwfietsen aan boord voor als we aan wal wilden gaan.” Na een wintersportongeval kon ze vanwege knieklachten echter onmogelijk nog op de vouwfiets rijden. “We hebben bij de watersportwinkel een e-bike van Flyer gehuurd. Na de eerste keer wilde ik niet meer anders. Ik heb er iedere dag met veel plezier op gefietst.”

Ook thuis op de e-bike

De kennismaking met de elektrische fiets van Flyer was zo prettig dat ze na thuiskomst besloot er zelf een te kopen. “Er was een wereld voor me opengegaan, ik kon gaan en staan waar ik wilde. En dus wilde ik er ook graag thuis een hebben”, vertelt ze. “Van Flyer had ik eigenlijk nog nooit gehoord, het merk was toen nog niet zo bekend als nu. Ik ben op internet gaan zoeken en wat bleek: er zat gewoon een dealer bij ons in Anna Paulowna.”

Ze kocht een fiets uit de T5-serie en maakte al snel de nodige kilometers. “Altijd wind mee, heerlijk was dat.” Toch kwam er noodgedwongen een korte pauze. “Vanwege m’n knieproblemen was een operatie onvermijdelijk. Ik kon de ingreep – ik heb nu een volledige prothese – niet langer meer uitstellen. In de aanloop naar de operatie, in 2012, ging ik extra fietsen om m’n beenspieren te versterken. Dat heeft me geholpen.”

Na de operatie zat Mary al snel weer op de e-bike. Fietsen werd een vorm van therapie; het hielp haar er weer bovenop. “Nu, vijf jaar later, fiets ik nog steeds met plezier op diezelfde e-bike. Kwalitatief is hij uitstekend. Hij is sportief, rijdt lekker licht en heeft een accu die laag en in het midden van de fiets zit. Dat verbetert de wegligging. Ik moet wel zeggen dat ik stiekem naar een nieuwe Flyer verlang. Die gaat er ook zeker komen.”

Meer Fietsen

In haar omgeving zijn er door Mary’s enthousiasme nieuwe Flyer-fietsers bijgekomen. Haar zussen, zwager en man rijden er ook op. “Je hoeft niet oud te zijn om een e-bike te kopen. Ook als je jong bent en bijvoorbeeld langere woon-werkafstanden moet afleggen of iets mankeert, is de e-bike ideaal.” Het is een boodschap die ze regelmatig uitdraagt. “Ik ben fulltime wethouder en heb sport in m’n portefeuille. Meer fietsen juich ik toe.”

Mary van Gent