HEILOOËNAREN RIJDEN VRIJHEID TEGEMOET

Voor Marijke Bruin (59) uit Heiloo wacht een groot avontuur. Dit voorjaar rijdt ze samen met haar man Jelle Groot (66) de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Spanje. Het wordt een fietstocht die vooral in het teken staat van bezinnen en genieten. “Het is goed om af en toe alles van je af te laten glijden”, zegt Marijke.

Foto: Marijke de Bruin en Jelle Groot op het hoogtepunt Ibañeta

Het stel vliegt eind mei naar Biarritz in Frankrijk om van daaruit naar Saint-Jean-Pied-de-Port te trekken. Daar, aan de voet van de Pyreneeën, begint hun fietstocht naar Santiago de Compostella en worden de FLYERS in de bergen meteen op de proef gesteld. “Een Nederlandse vervoerder zorgt dat onze fietsen, accu’s en bagagestukken op de startplaats zijn. Als we drieënhalve week later op onze bestemming aankomen, wordt alles weer opgehaald en vliegen we terug naar Nederland.”

Minder is meer

De fiets-check bij de Flyer-dealer, de vliegreis en het vervoer zijn vrijwel het enige wat Marijke vooraf heeft geregeld. “Voor de rest zien we het wel”, zegt ze. “Er zijn commerciële reisbureaus die alles van begin tot eind voor je vastleggen. Maar dan wordt het fietsen een kwestie van móeten, terwijl je moet willen fietsen. Vrijheid is voor ons belangrijk. We gaan met elkaar op pad en zien wel waar we terechtkomen. Er zijn overal slaapplaatsen waar we kunnen aankloppen.”

“De fietsreis is een mooi moment om na te denken; over wat ik nu wil, over het leven, over wat er echt toe doet. Met de e-bike van FLYER gaat dat gemakkelijker: je ziet minder af en hebt meer energie voor het andere.”

De hoeveelheid bagage die meegaat is minimaal. Die blijft beperkt tot hooguit een paar tassen, twee fietsen en een reserveaccu voor de e-bike van FLYER. “Ik hou enorm van reizen. Soms gaat de auto helemaal vol met kleding en andere spullen. Nu kiezen we bewust voor het minder-is-meer-gevoel. We zijn een met de fiets en de natuur en willen genieten van alles wat er op ons pad komt. Alle overbodige ruis daaromheen wordt zo veel als mogelijk beperkt.”

Bezinning

De fietstocht staat in het teken van bezinning. Marijke heeft er ruim 35 dienstjaren bij een verzekeringsmaatschappij op zitten en maakt daar nu een reorganisatie mee. “Ik ben altijd heel plichtsgetrouw geweest. Na zo veel jaar breken voor mij andere tijden aan. De fietsreis is een mooi moment om na te denken; over wat ik nu wil, over het leven, over wat er echt toe doet. Met de e-bike van FLYER gaat dat gemakkelijker: je ziet minder af en hebt meer energie voor het andere.”

Tegelijkertijd vragen Marijke en haar man met hun fietstocht aandacht voor een goed doel: Stichting Veldwerk Nepal. Ze hopen geld in te zamelen voor studenten, die zelf onvoldoende middelen hebben om een opleiding te bekostigen. “Een vriend van ons zet zich al jaren in voor Nepal. Ik ben er zelf twee keer geweest. De gevolgen van de aardbeving van een paar jaar geleden zijn nog steeds zichtbaar. Ik voel me verplicht een steentje bij te dragen en wil dat op deze manier doen.”

Vriendschap vieren

Twee vrienden van Marijke en Jelle fietsen ook. Zij rijden helemaal vanuit Egmond naar de Spaanse bedevaartsplaats. “Het zijn echte sportievelingen.” De vrienden vertrekken wat eerder uit Noord-Holland en fietsen er naar verwachting ruim vier weken over. “We hopen elkaar in Santiago de Compostella te ontmoeten. Na aankomst willen we onze vriendschap vieren in de grote kathedraal en onze dankbaarheid uiten dat we deze pelgrimstocht hebben mogen maken.”