Goed beschermd! Met een helm op veilig door het verkeer.

Veel van de fietsers onder ons dragen geen helm. Maar als we onze kinderen voor het eerst fietsend van huis laten gaan, zijn we toch wat voorzichtiger en zetten we hen vaak wél een helm op. Waarom zouden we ons eigen hoofd niet beschermen?

Een stevige regenbui in het voorjaar, onverwachts onweer in de zomer, natte boombladeren op straat in de herfst – de omstandigheden kunnen het fietsen soms behoorlijk gevaarlijk maken. Ook een kort moment van onachtzaamheid kan al fataal zijn: de stoeprand of berm is plots dichterbij dan verwacht, de fiets slaat om en met je hoofd kom je ongelukkig op het trottoir of op het wegdek terecht.

De meeste fietsongevallen zorgen voor hoofdletsel. Om die reden loont het om een helm te dragen. Een goede helm werkt als een buffer. Die absorbeert deels de krachten die bij een val op het hoofd worden uitgeoefend en verhindert zo ernstig hoofdletsel. In vier van de vijf gevallen blijft groots fysiek ongemak achterwege dankzij de helm.

Draag dus een helm! En zorg ervoor dat je dat op de juiste manier doet:

  1. De helm moet horizontaal op het hoofd zitten
  2. De riemen moeten voor en achter het oor zitten en onder het oor samenkomen
  3. Tussen de riem en de kin mag niet meer dan een vinger vrije ruimte zitten
  4. De sluiting mag niet tegen de nek drukken
  5. Let op of de helm de CE-markering heeft en voldoet aan de DIN EN 1078-norm
  6. Ventilatiegaten zorgen ervoor dat de warmte binnen in de helm kan worden afgevoerd

Bovendien mag een helm niet ouder zijn dan vijf jaar. Is het de hoogste tijd voor een nieuwe? Ga dan naar de FLYER-dealer voor uitgebreid advies. Zo weet je zeker dat je de ideale helm vindt.

Zorg ervoor dat je, ondanks de bescherming van een helm, steeds voorzichtig bent en oplet in het verkeer. Rijd zo veel mogelijk over fietspaden en houd je aan verkeersregels. Voel je je toch nog wat onzeker op de elektrische fiets? Neem dan deel aan een of meerdere rijvaardigheidstrainingen. Die worden regelmatig her en der in het land gegeven.