Go West! Op de Route66 met de e-bike van FLYER

Met een e-bike over de historische Route66 rijden. Het was voor Amerika-fan Roland Grädel lange tijd een droom. Maar de droom komt eindelijk uit, op 9 mei aanstaande, in Chicago. Dan begint hij aan 3.892 kilometer pure vrijheid.

De Route66 is mythisch, pure nostalgie, vrijheid en veel meer dan zomaar een autoweg die het Midden-Westen met de kustlijn van de Stille Oceaan in Amerika verbindt. Als symbool voor het land van de onbegrensde mogelijkheden trok de Route66 decennialang mensen aan met dromen en hoop op een beter bestaan in het gouden westen. Ook Roland Grädel koesterde een droom: de Route66 met een e-bike ervaren.

Eén weg, 48 etappes, één reisdoel

Op 9 mei begint Roland met zijn maatje Thomas Wälti aan zijn avontuur, op de Adams Boulevard in Chicago. Amper twee maanden later, op de Onafhankelijkheidsdag van de Verenigde Staten (4 juli), willen zij hun bestemming bereiken: de Santa Monica Pier in Los Angeles. Roland heeft de route opgeknipt in 48 etappes. Deze staan gedrukt op papier in zijn roadbook en zijn elektronisch opgeslagen in de Garmin-navigatie.

Thuis bij de Amerika-kenner is de Route66 prominent aanwezig. Er staat een beeld met het herkenbare Route66-embleem, elders liggen een album van een eerdere reis naar Amerika en een stuk origineel asfalt van de beroemde, beruchte route. Men krijgt het gevoel dat Roland elke hoek kent en in zijn hoofd de hele autoweg al eens heeft gefietst. “In 2016 besloot ik om dit project op te pakken”, vertelt Roland, die sindsdien elke dag bezig is met het avontuur. “Sponsoren zoeken, routes plannen, boekingen doen, geschikte muziek uitzoeken voor onderweg”, vertelt hij grijnzend verder. “Krokus (een Zwitserse band, red.) is de juiste muziek.”

Onvoorbereid en met twee vrienden uit het dorp heeft Roland in 1974 het Amerikaanse continent voor het eerst betreden. Hij trok er door het westen. “Het was toen nog iets heel speciaals als je in Amerika was”, vertelt Roland met glimmende ogen. Het uitgestrekte, eindeloze karakter van de omgeving, de gevarieerde landschappen en het gevoel van vrijheid – de fascinatie voor het land van de onbegrensde mogelijkheden hield Roland in zijn greep en zou hem niet meer loslaten. Nadien is hij nog tien keer terug gekeerd naar de Verenigde Staten. De droom om de Route66 zelf eens te rijden is altijd gebleven.

Vroeger Harley-rijder, nu met e-bike van FLYER op pad

Halverwege de jaren negentig werd er bij Roland een longtumor geconstateerd. Er volgden meerdere operaties, één long moest verwijderd worden. Altijd nog is Roland aangewezen op medicijnen. “Daarom is het voor mij niet meer mogelijk om de Route66 met een zware Harley te rijden”, legt hij uit. “Maar met een fiets met elektrische ondersteuning is het wél mogelijk, al zal het zwaar worden”, gaat hij verder. Tenslotte is de langste etappe, die door de woestijn van Californië gaat, ongeveer 180 kilometer lang.

De wil om een lang gekoesterde droom in vervulling te laten gaan, is echter het sterkst. En dus gaan Roland en Thomas op 9 mei met hun FLYER TX-Serie in Chicago los op de Route66 om vervolgens, met Santa Monica als doel, voor langere tijd te fietsen. Onderweg willen ze het land beter leren kennen en zullen ze ook voldoende tijd uittrekken voor sightseeing. Ze willen vooral de wind in het gezicht voelen blazen en vrij zijn.