Fietsroute Friesland

Fietsen in Friesland? Mis dan niet de mooie Poldermolens, deze kom je tegen met fietsroute 115593. Vanuit het Friese Grouw kun je een heerlijke fietstocht door de polder maken. Op de route fietst u langs Friese meren en vele waterwegen.

Ouderwetse pontjes

Grouw is een mooi oud plaatsje aan het Pikmeer, een van de Friese Meren. Je kunt er onder meer de romaanse dertiende-eeuwse Sint-Pieterkerk bewonderen. Terwijl je met een pontje het water oversteekt, zie je de Haensmole staan, een poldermolen die naar verluidt in de achttiende eeuw is gebouwd. Verderop staat de poldermolen De Burd. Krijg je geen genoeg van ouderwetse pontjes? Mooi, want je hebt er weer eentje nodig om naar De Veenhoop over te steken.

Friese klokkenstoel

Bij Goëngahuizen kom je langs drie oude poldermolens. Ze zijn alle drie van het type spinnenkop. Fietsend door de polders vallen je hier niet alleen de uitzichten op, maar ook de verkwikkende rust. In het mooie dorpje Nes staat nog een authentieke Friese klokkenstoel. In het aangrenzende en al even charmante Akkrum kun je even een pitstop maken bij Eetcafé Kromme Knilles. Een echt dorpscafé waar een gemoedelijke huiskamersfeer heerst en het eten (volgens vele recensies) overheerlijk is!