ELEKTRISCHE TANDEM VERGROOT DE WERELD VAN SLECHTZIENDE CHRISTINE

Fietsen helpt mensen om volwaardig mee te draaien in de samenleving, stellen onderzoeker Morgan Geile (Universiteit van Freiburg) en het Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT). Mensen die geen andere vervoersmiddelen hebben kunnen met de fiets toch naar het werk. En zeker met de e-bike zijn ook oudere mensen in staat om meer onder de mensen komen. Flyer-fietser Christine van Lente: “Dankzij de elektrische fiets geniet ik meer.”

Christine van Lente (70) werd geboren met een visuele beperking. Ze had een gezichtsvermogen van 90 procent. In 2011 nam dat verder af. Zelfs zoveel dat ze niet in staat was om nog langer haar favoriete hobby uit te voeren: fietsen. “M’n man en ik hebben altijd veel gefietst, op randonneurs. We zijn bijvoorbeeld wel eens naar Frankrijk geweest. Maar door m’n visuele handicap ging het niet meer.”
En dat was confronterend, vertelt ze. Christine woont namelijk in Giesbeek, een knus dorpje met typische fietsgebieden als de Achterhoek, Veluwe en Liemers als achtertuin. Zeker in de zomermaanden is het er een komen en gaan van fietsende toeristen. “Dan wil je zelf natuurlijk ook graag in het zadel”, zegt ze. “Ik wandelde nog wel, maar dat is toch anders dan fietsen. Ik begon de tochten heel erg te missen.”

Ze volgde een revalidatieprogramma. “Dat gaf me weer de guts.” In de loop van 2013 werd Christine op het idee gebracht een tandem te nemen. “Ik voelde er wel wat voor, maar er was één probleem: waar test en koop je er zo eentje?” Via via kwam ze uit bij een tweewielerzaak in Veenendaal. “Eerst testten we de ‘gewone’ tandems, later de elektrische. Een geweldige ervaring was dat.”
De keuze viel op een e-tandem van Flyer. “We zijn er als een blok voor gevallen. Het is een prachtig, sportief exemplaar met dikke banden. Die kun je goed gebruiken als je over de zandpaden van de Achterhoek fietst”, zegt Christine, die inmiddels al een paar duizend kilometer op de teller heeft staan. “Het is natuurlijk niet precies zoals voorheen, maar we hebben de draad weer opgepakt en fietsen weer.”

Genieten van Fietsen

Christine vertelt heel dankbaar te zijn. Ze beseft dat haar leven er zonder de tandem van Flyer heel anders uit had gezien. “Dan had ik het fietsen voorgoed kunnen vergeten en was mijn wereld hoogstwaarschijnlijk een stuk kleiner geweest dan nu”, zegt ze. “In het gewone, dagelijkse verkeer wandel ik met een witte stok met rode banden. Maar alleen op bekende plekken omdat het anders te gevaarlijk is.”
Inmiddels maakt het Gelderse stel weer tochten en genieten ze van alles wat ze tegenkomen. “M’n man zit voorop, ik volg. Samen kletsen we erop los en maken we grappen. ‘Kijk, daar zit een blauwe reiger’, hoor ik hem zeggen. Ik: ‘Je kunt me alles wijs maken, ik zie toch alleen de vorm van een vogel.’ Een ooievaar herken ik trouwens wel, want het wit en zwart zijn zeer contrasterend.”
Volgend jaar wil Christine lid worden van de Nederlandse Tandemclub. Die organiseert één keer per maand fietstochten van zo’n 70 kilometer. “Dan rijden we door mooie natuur en komen we op plekken waar we nog niet zijn geweest”, zegt ze. “De tandem kan heel gemakkelijk mee, bijvoorbeeld voor op de caravan. Die is breed genoeg. Zolang we goed ter been zijn en de conditie op peil houden, blijven we dit doen.”