E-mountainbiketips voor de beginner

Heeft u besloten om te gaan e-mountainbiken? Perfect! Met onze tips voor beginners maakt u zeker een goede start.

Dankzij de motorondersteuning van de e-mountainbike gaat u sneller en komt u verder op onbekend terrein. Aangezien een e-mountainbike wat zwaarder is dan een gewone mountainbike, is het vooral belangrijk om in de basis een goede rijtechniek te hebben.

Welke e-mountainbike is voor u de juiste?

Voordat u een e-mountainbike koopt, moet u nadenken over welke e-mountainbike het beste bij u past. Wilt u zich uitleven op uitdagende trails of geniet u liever van een ontspannende rit na werktijd op grotendeels verharde weg? Bekijk onze adviezen en laat u adviseren door uw FLYER-dealer. Als u een model uitgebreider wil testen, heeft u de mogelijkheid om een FLYER e-bike te huren. https://veluweactief.nl/verhuur/elektrische-mountainbike/

Kies het juiste ondersteuningsniveau

Kijk altijd vooruit en schakel bij een klim tijdig terug, dus voordat u omhoog rijdt. Kies ook een ondersteuningsniveau dat bij u past. Als u net begint of minder geoefend bent, is het aan te raden om een lager niveau van ondersteuning te nemen.

Zorg voor balans

Rijd altijd met de armen licht gebogen. Op deze manier kunt u hobbels en obstakels goed opvangen.

Als u bergop rijdt, is het belangrijk om uw lichaamsgewicht naar voren te verplaatsen. Draai uw armen en buig uw bovenlichaam voorover. Anders loopt u het risico dat het voorwiel omhoog komt en u de controle verliest. Nog een tip: zorg dat u snel bij de achterrem kunt, mocht het voorwiel toch van de grond komen. In dat geval kunt u snel reageren.

Gaat u heuvelaf, verplaats het zwaartepunt dan iets naar achteren, zover als nodig. Als u het gewicht te ver naar achteren verschuift, oefent u te weinig druk op het voorwiel uit. Daardoor is het minder gemakkelijk om te manoeuvreren. In het slechtste geval kan dat tot een val leiden.

Als u heuvelaf gaat, verplaatst u het zwaartepunt iets naar achteren, maar alleen als dat nodig is. Als u het gewicht te ver naar achteren duwt, zet u weinig druk op het voorwiel, wat het manoeuvreren bemoeilijkt en in het ergste geval tot een val kan leiden.

Rem goed

Ook is het belangrijk om te leren remmen. Uit angst om voorover te kantelen wordt vaak alleen de achterrem gebruikt, hoewel de voorrem veel effectiever vertraagt. Om een val te voorkomen, verplaatst u het zwaartepunt gewoon wat naar achteren en omlaag. Houd de vingers altijd dicht bij de remmen, zodat u snel kunt reageren als het nodig is.

Neem de bochten op de juiste manier

Pas uw snelheid aan voordat u de bocht instuurt. Bij scherpere bochten bergop merkt u het hogere gewicht van de e-mountainbike niet of nauwelijks en gaat het heel gemakkelijk. Bergaf is er een aantal dingen om op te letten. Naast aanpassing van de snelheid is het zaak om al bij het insturen door de bocht heen te kijken of om de blik zelfs al op de volgende hindernis te richten. Houd in de bocht de arm aan de binnenkant licht gebogen en de arm aan de buitenkant gebogen. Bij de benen is het andersom: het been aan de binnenkant is iets meer gebogen, het been aan de buitenkant slechts licht gebogen. Na de draai zit u weer recht en rijdt u veilig uit de bocht.

Rijtechniektraining op de e-mountainbike

Oefening baart kunst. Bij het e-mountainbiken is het niet anders. U kunt uw voordeel doen met talloze tips, maar het meeste leert u zelf op de e-bike. Neem deel aan de FLYER rijvaardigheidstraining voor e-mountainbikes. Dan leert u de belangrijkste do’s en don’ts van ervaren mensen. U profiteert van de tips en kunt ze vervolgens direct in de praktijk brengen. Veel plezier!