E-biketips van FLYER voor de winter

Sneeuw, regen, modder, natte wegen en duisternis – mensen met een e-bike moeten in de herfst en winter over een groot uithoudingsvermogen beschikken. Dankzij deze tips zijn ritten ook in de koude tijd van het jaar plezierig.

De belangrijkste aspecten hebben we hier samengebracht. Zo kunt u het koude fietsseizoen gezond en veilig doorkomen.

“Er is geen slecht weer, alleen verkeerde kleding.”

Wie dit citaat ter harte neemt, is voorbereid op alles wat het donkere en koude seizoen in petto heeft. Door laagjes over elkaar te dragen, blijft u de kou de baas. Kies bij de eerste laag voor een baselayer die vocht van de huid haalt en naar een volgende kledinglaag transporteert. De baselayer houdt tegelijkertijd het lichaam op temperatuur. Draag daarbovenop wind- en waterdichte kleding die extra warmte en bescherming biedt. Handschoenen worden uw grootste vriend. Ze garanderen dat u te allen tijde veilig kunt blijven remmen. Een hoofdband of dunne pet, die onder de helm wordt gedragen, beschermt de oren en het hoofd. Dat is handig, zeker als u gevoelig bent voor kou. Bij sneeuw en zware regen komen een regenbroek en een regenjas of poncho van pas. Ook de regenkapjes voor de helm en schoenen helpen u droog op de plaats van bestemming te komen.

Is uw FLYER e-bike al winterbestendig?

De belangrijkste tips in het kort: controleer het profiel van de banden en vervang deze zo nodig. Als de grond erg ijzig of besneeuwd is, kunnen banden met spikes zeer welkom zijn. Ze zorgen voor meer grip. Goed om te weten: spikebanden zijn alleen toegestaan op e-bikes die tot 25 kilometer per uur ondersteunen. Regen en spatwater kunnen de componenten niet beschadigen.

Zien en gezien worden.

’s Winters is het sneller donker. Het is belangrijk dat e-bikers duidelijk zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Rijd ook overdag met lichten aan en draag reflecterende elementen op de kleding. Bevestig eventueel reflectoren op de e-bike, waaronder op de spaken en pedalen. Een andere optie is om lichtgevende stickers op de fiets te plakken.

Rijd met een vooruitziende blik.

Abrupte stuurbewegingen en scherp remgedrag zijn niet verstandig onder zware weersomstandigheden. Vooral op wegen met sneeuw, ijs en bladeren is het belangrijk om de voorwielrem beheerst te gebruiken. Beter is het nog om in bochten niet te trappen of remmen. Als het glad is, is het niet handig om de hoogste ondersteuningsmodus te gebruiken. Vermijd bijvoorbeeld de Turbo-modus in het Bosch-aandrijfsysteem. Rij altijd voorzichtig.

Aangekomen? Tijd om de warmte op te zoeken!

Voordat u naar binnen gaat, moet u eerst nog een paar dingen doen: verwijder de batterij en bewaar deze bij voorkeur binnen bij een temperatuur van 15 tot 20 graden. Dit geldt ook voor batterijen die in het frame zijn geïntegreerd. Spoel vuil en zout onmiddellijk na de rit van de fiets. Het heeft de voorkeur om uw FLYER binnen te stallen, bijvoorbeeld in de kelder of garage. Moet hij buiten staan, denk er dan over na om een fietshoes aan te schaffen. Deze beschermt de e-bike tegen regen en sneeuw.