DUURZAAMHEID

De moderne fabrieksgebouwen van Biketec AG in Huttwil voldoen aan de strenge eisen van de Minergie-P. Op meer dan 15.000 m2 productie-, opslag- en kantoorruimtes, worden de FLYERS onder de meest moderne omstandigheden vervaardigd en gedistribueerd.

FLYER is een duurzame onderneming; de fabriek is in 2009 gebouwd volgens de de Minergie® P-norm. Als één van de eerste in zijn soort kreeg het gebouw de onderscheiding van de Minergie-Vereinigung. Een warmtepomp haalt de warmte uit de diepte en de geïntegreerde ventilatie vermengt tot 90% van de overtollige warmte met de schone aangevoerde lucht. Overtollige warmte wordt tijdens de zomer aan de aarde teruggegeven. Een 40 kubieke meter grote regenwaterinstallatie voorziet de toiletspoelingen, de fietsenwasinstallatie en de buitenkranen van water. Zo wordt er geen waardevol drinkwater verspild en is het verbruik met ongeveer twee derde teruggebracht! Zonnestroom, ja graag! De zonne-energie-installatie op het dak van de FLYER fabriek zorgt voor al het warme water en de fotovoltaïsche installatie wekt de stroom op voor het hele bedrijf en laadt de accu’s op van de fietsen op voor vele miljoenen FLYER -kilometers. Dankzij de goed geïsoleerde wanden van het gebouw en de drievoudige raamisolatie heeft het gebouw optimale energiebesparende eigenschappen en is het bijzonder comfortabel.

Daarnaast heeft FLYER een zonneproject ‘Emmentaler Zon’. Op het dak van de fabriek in Huttwil is een eigen zonne-energiecentrale gebouwd. Iedereen kan deelnemen aan dit innovatieve FLYER-zonneproject door een of meer modules van 0,8 m2 van de zonnepanelen te reserveren. Door het verstrekken van een te allen tijde herroepbaar krediet met een vastgesteld doel ter hoogte van CHF 1000,- per module, investeert men in hernieuwbare en schone zonne-energie en is daarmee toekomstig nog energiezuiniger op weg. De opbrengst van de zonne-energiecentrale wordt gebruikt voor de aanleg van nieuwe zonne-energie installaties.

Over FLYER