Avontuurlijke Herzroute: met de FLYER e-bike van van Laupen naar Huttwil

Gina, onze projectleider van het FLYER Experience Team, reed in de voorjaarsvakantie over de Herzroute. Na het vertrek in Lausanne en twee dagvullende etappes bereikten zij en haar medereizigers Laupen.

Twee etappes zitten erop, vier liggen er nog voor de wielen. Vanuit Rosshäusern vertrokken Gina, haar moeder Beatrice en haar beste vriendin Janine naar Thun. Na een korte rit zaten ze weer op de Herzroute.

Dag 3: Via geheime wegen van Laupen naar Thun

Bij de 64 kilometer en 1.100 hoogtemeters op dag 3 worden de drie dames spontaan vergezeld door Gina’s vriend Dominik. “Dominik heeft heel simpel een FLYER e-bike gehuurd bij Rent a Bike in Laupen en deze aan het einde van de etappe in Thun teruggegeven”, zegt Gina. De Herzroute leidt de groep door de beruchte Scherligraben, een schilderachtig juweeltje, dicht bij een droomwereld. Volgens de verhalen leven hier elfen en spelen monsterlijke goblins een potje jeu de boules.

Bij de Längenberg is er sensationeel uitzicht en knijpen de drie e-bikers snel in de remmen. Eerst kijken ze uit over de Jura, vervolgens richting de Alpen en heel in de verte is er het diepblauwe Meer van Thun dat hen begroet. Het restaurant Bütschelegg wacht de groep op met een stevige maaltijd, zodat ze er later weer tegenaan kunnen. “Daar hebben we de batterijen opgeladen en genoten van heerlijke rösti”, zegt Gina. Na een vlotte afdaling bereiken Gina, Janine, Beatrice en Dominik het Gürbetal. De eindbestemming van de dag, Thun, is nu niet meer ver weg.

Dag 4: Van Thun naar Langnau, naar het hart van het Emmental

Na nog een nacht in een Airbnb-accommodatie vertrekken Gina, Janine en Beatrice naar het Emmental. Katrin voegt zich ook bij de groep en vergezelt de drie e-bikers bij hun avontuur. Zij is al vele jaren medewerker van FLYER en rijdt dus ook met een eigen elektrische fiets. De vierde etappe zorgt voor respect voor de prestatie van de fietsers, want ze rijden 72 kilometer en maken 1.400 hoogtemeters. Daarmee is dit de langste en wellicht ook zwaarste etappe. “We hadden kaartjes geregeld voor de avondvoorstelling van Divertimento in Bern en wisten niet zeker of alles volgens plan zou verlopen”, zegt Gina.

“De vierde etappe was zwaar, mede doordat de temperaturen voor mei nogal laag waren. We werden echter beloond; eerst met een panoramisch uitzicht over het Meer van Thun en later met een snelle afdaling. De route ging ook langs veel mooie boerderijen in typische Emmental-stijl”, vertelt Gina. Zonder vertraging bereiken de drie de eindbestemming van de dag en dus komt het avondprogramma in Bern niet in gevaar.

Dag 5 & 6: Via het Emmental van Langnau naar Huttwil

Op dag 5 rollen Gina, Janine, Beatrice en Katrin over heuvels in het Emmental en langs traditionele boerderijen om na 45 kilometer en bijna 900 hoogtemeters in Burgdorf aan te komen. Katrin, woonachtig in Burgdorf, verzorgt ‘s avonds spontaan een privérondleiding door de stad. Ook biedt ze een bed aan voor de overnachting.

’s Ochtends bereidt Katrin een overheerlijk ontbijt. Dat is zeer welkom voor de laatste etappe. Nog één keer pakken de vier hun e-bike en bepakking om vervolgens te vertrekken. “We hadden een eerste stop in Affoltern”, zegt Gina. “We gingen op bezoek bij Hanspeter, een collega, en bezochten zijn boerderij en genoten van een hapje eten.”

Eenmaal terug op het zadel komen Gina, Janine, Beatrice en Katrin erachter dat de Herzroute de Grand Tour of Switzerland doorkruist. Vanaf daar is het nog maar een klein stuk naar de eindstreep. Na 380 kilometer bereiken de enthousiaste e-bikers Huttwil. Janine brengt haar elektrische fiets hier terug naar het FLYER-verhuurstation. Uitgeput, blij en met ontelbaar veel mooie herinneringen stappen Gina, Janine, Beatrice en Katrin in Huttwil op de trein. Het fietsavontuur zit erop, het is tijd om naar huis te gaan.

Fiets zelf in en rond Huttwil

Wilt u de Herzroute ook eens fietsen of een ommetje maken in en rond Huttwil? Dat kan perfect! FLYER heeft achter haar fabriek een kampeerterrein waar gasten met hun caravan, camper of tent mogen overnachten. Vervolgens is het heel gemakkelijk om met de fiets een tocht te maken. Zelf geen fiets meegenomen? Geen punt, want bij FLYER zijn er e-bikes te huur. Het is een heel mooi manier om kennis te maken met de fietsen van FLYER.