Avontuurlijke Herzroute: met de FLYER e-bike van Lausanne naar Laupen

Als projectleider van het FLYER Experience Team organiseert en coördineert Gina het dagelijkse aanbod aan e-bike-excursies voor gasten. Deze vinden plaats in en rond de FLYER-fabriek in het Zwitserse Huttwil. Afgelopen voorjaar ging ze zelf het avontuur op de e-bike aan. Met haar FLYER fietste ze van Lausanne naar Huttwil.

De fietsrit die Gina uitstippelde met haar beste vriendin Janine en haar moeder Beatrice, was een grote belevenis. “Voorafgaand aan de reis was er heel wat voorbereiding nodig”, vertelt Gina. “De route- en etappeplanning was echter relatief eenvoudig, omdat we het grootste deel van de tijd de bekende Herzroute konden volgen. Mijn moeder en ik hebben allebei op onze eigen elektrische fietsen gereden. Vriendin Janine heeft bij onze verhuurservice in Huttwil voor een week een e-bike gehuurd.”

Bij de voorbereiding vroegen de drie dames zich af wat zij moesten meenemen: een fietstas, een fietsmand, een rugzak of misschien wel alle drie? Gina, Beatrice en Janine kozen uiteindelijk voor dat laatste en vertrokken op een koele zondagochtend in mei met de trein naar Lausanne. Ze hadden hun elektrische fietsen twee dagen eerder al afgestuurd en konden deze na aankomst in Lausanne afhalen op het station.

Dag 1: Van het zonnige Lausanne naar de ridderstad Romont

Wie na aankomst in Lausanne op de fiets stapt voor een rit naar Romont, moet over 50 kilometer 880 hoogtemeters overwinnen. Langs het Meer van Genève gaat de route langs wijngaarden. Daar is een prachtig uitzicht over de wijngaardterrassen van Lavaux, die erkend zijn als UNESCO werelderfgoed. Ook de panorama’s met het Meer van Genève en de Alpen zijn adembenemend. Als het weer meewerkt kan men genieten van de blik op de Mont Blanc en fontein van Genève. De route loopt vervolgens in de richting van Broye. Vanaf hier gaat de tocht over rustige wegen en door uitgestrekte bossen naar Oron. Op de weg ligt het romantische Rue, ook wel de kleinste stad van Europa genoemd.

“Kort voor Romont, in de aanloop naar een steile klim, waren onze batterijen leeg”, vertelt Gina. “Omdat we met eigen e-bikes op reis waren, konden we onze batterijen niet omruilen bij het openbare accuwisselstation van de Herzroute. Maar gelukkig hadden we een reservebatterij mee en waren we goed voorbereid.”

Via airbnb.com had Gina vooraf haar accommodatie voor de eerste nacht al geboekt. Moe maar voldaan bereiken de drie e-bikers tegen de avond het voormalige ridderstadje Romont.

Dag 2: Via historische stadjes van Romont naar Laupen

De reis op dag 2 leidt Gina, Janine en Beatrice door prachtige koolzaadvelden. Het is hier zeer de moeite waard om even achterom te kijken. Romont presenteert zichzelf nog beter dan de allermooiste ansichtkaart. Richting Murten doorkruist de Herzroute Avenches, ooit de trotse Romeinse stad met meer dan 20.000 inwoners en hoofdstad van Helvetia. “Onderweg hebben we tevergeefs gezocht naar een traditioneel visrestaurant. Uiteindelijk kwamen we terecht bij een Turkse zaak, die tot onze vreugde gefrituurde vis serveerde”, zegt Gina lachend.

Iedereen die langer met de e-bike op reis gaat, moet kunnen improviseren. Zo laden Gina en haar medefietsers de batterijen op in een supermarkt, terwijl ze daar hun boodschappen doen. Na 63 kilometer, 650 hoogtemeters en veel tegenwind zit ook de tweede etappe erop. De gekozen accommodatie, gast&hof Bärfischenhaus in Rosshäusern, is perfect, want daar heet men de uitgeputte e-bikers welkom met een aperitief.

Voor het herstel is niet al te veel tijd over, want de volgende dag stappen Gina, Janine en Beatrice weer op het zadel om koers te zetten richting Thun. Er resten nog vier etappes voordat de drie in Huttwil aankomen.