ALTIJD EN OVERAL OP DE E-BIKE

De eisen die we aan nieuwe fietsen stellen, veranderen steeds. Vandaag de dag draait het allemaal om multifunctionaliteit, weten ze bij FLYER.

Foto: Fietsvakantie

“Ik gebruik de auto zo min mogelijk en zit het liefst op de fiets”, zegt Kees de Ruiter uit Hoogland. “We wonen op een kwartiertje rijden van Amersfoort. Je bent nogal gek als je dan niet met de fiets naar de stad gaat. Met de e-bike manoeuvreer je snel door het verkeer. En het is ook gezond. Want ook al heb je ondersteuning, je moet wel trappen om vooruit te komen. Als je eenmaal in de stad bent, is de fiets een stuk praktischer. Waar kun je tegenwoordig nog gemakkelijk en goedkoop je auto parkeren?”

Multifunctioneel

Sinds Kees en zijn vrouw Joke in mei nieuwe FLYER-fietsen kochten, legden ze daarmee al meer dan vierduizend kilometer af. Niet alleen door geregeld van en naar Amersfoort te sturen, maar ook door dagtochten in het land en mooie fietsvakanties te maken. Daarmee staat het paar symbool voor de doorsnee fietser anno 2018. Zag je vroeger dat fietsers hun tweewielers vooral voor recreatieve doeleinden benutten, nu is het gebruik multifunctioneel.
FLYER ziet die ontwikkeling en werkt voortdurend aan fietsen die passen in de dagelijkse levensstijl. Het is mede daardoor dat Kees en Joke na hun zoektocht naar een nieuwe fiets bij FLYER uitkwamen. Ze kozen voor een Upstreet5 7.00, een e-bike uit de Urban-serie. “Ik heb de fiets uitgezocht, m’n vrouw de kleur: rood”, zegt Kees lachend. “Je kunt er alle kanten mee op. Voor een boodschap trap je naar het centrum en met de grote accu-inhoud van 600 watt en stille riemaandrijving is hij ook prettig voor reizen.”

Vol energie

Een fietstrip door Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, afgelopen zomer, was een eerste serieuze test. “Ik ben tien jaar geleden bij m’n baas gestopt en heb sindsdien veel gefietst, maar nog nooit elektrisch. Nu ik 67 jaar word wilde ik voor een e-bike gaan. Ik moet zeggen: het is fantastisch. Je ziet en beleeft onderweg meer en hebt geen last van een nat shirt. Als je vijf uur in het zadel hebt gezeten, ben je nog steeds niet vermoeid. Je neemt een frisse douche en hebt ’s avonds bij het diner nog volop energie.”
Zeker in Duitsland merkten de Hooglanders het sociale karakter van e-biken. “We waren al eens met de auto naar het Sauerland geweest en kwamen daar nu voor het eerst met de fiets. Je komt op net iets andere plekken en ziet onderweg veel andere fietsvakantiegangers. Met onze FLYER-fietsen hadden we meteen aanspraak – niet gek met dat mooie rooie kleurtje. ‘Hoe ver hebben jullie al gereden?’ En: ‘Kunnen jullie gemakkelijk oplaadpunten vinden?’ Echt, onze e-bikes konden de geplande ritten gemakkelijk aan.”

Feestje in Griekenland

Een volgende fietstrip is in de maak. Volgend jaar zomer navigeren Kees en Joke naar het Griekse eiland Kreta. “M’n zus woont daar. Ze gaat met pensioen en geeft daarom een feestje. Ik zei tegen haar: ‘Leuk! Vind je het goed dat we met de fiets komen? Dan kunnen we lekker wat drinken!’ Het kost misschien wat extra moeite om daarheen te fietsen, maar het is o zo mooi. Je komt onderweg op de meest fantastische plaatsen. Door de elektrische ondersteuning heb je alle tijd om daarvan te genieten.”
Het stel trekt drie maanden uit voor de reis naar het zuidoosten van Europa. “We volgen routes van Paul Benjaminse. En waar er nog geen bestaande routes zijn, stippelen we zelf wat uit. Onderweg stoppen we nog bij vrienden in Italië”, zegt Kees. “Voorafgaand aan elke dag bepalen we hoe ver we de volgende etappe gaan. We zorgen ervoor dat we telkens bij een camping uitkomen voor overnachting. Het wordt een mooi avontuur, maar we zijn inmiddels zo ervaren dat het zeker goed komt.”

Altijd en overal op de e-bike
Foto: FLYER Upsteet5 (modeljaar 2018)

Upstreet5: luxe allrounder

Zoek je zelf een elektrische fiets voor de rit naar kantoor en wil je er in de weekenden en vakanties ook volop mee genieten? Dan zijn de modellen uit de Upstreet5-familie van FLYER een meer dan geschikte keuze. Deze allround e-bikes, gemaakt aan de rand van het heuvelachtige Emmental (Zwitserland), hebben een krachtige Panasonic-motor en een sportieve framegeometrie. De 28” wielen en brede banden zorgen voor rijcomfort, een goede grip en veiligheid. Ook zitten er voldoende luxe elementen op en aan de fiets. De Upstreet5 heeft een riemaandrijving van Gates. Die is stil en onderhoudsarm en gaat lang mee. De bediening van de e-bike gaat via een overzichtelijk, intuïtief en goed leesbaar kleurendisplay. Het is ook mogelijk om voor automatisch schakelen te kiezen (optioneel).

Bron: Vivocyclo 

Vivocyclo