Alle pakregels voor bikepackers op een rij

Wie al eens een grote fietsreis heeft gemaakt, weet dat het juist verpakken van je bagage ontzettend belangrijk is.

Een backpacker weet dat hij zijn rugzak met beleid moet inpakken, zodat hij belangrijke benodigdheden snel eruit kan halen, geen onnodige ruimte verliest en de rugzak aangenaam kan dragen. Bij bikepackers is het eigenlijk niet anders. Daarom geven we u een paar tips die u bij het inpakken in uw achterhoofd kunt houden.

Fietstas of rugzak?

Als u langere routes fietst, is het verstandig om eerst te proberen hoe het is om tijdens die vele kilometers met een rugzak te rijden. Ook een goede en kwalitatief hoogwaardige rugzak kan na verloop van tijd pijn doen en drukpunten opleveren. Daarom raden we u vooral aan met fietstassen op pad te gaan. Deze zijn vaak wat duurder in de aanschaf, maar ze overleven elk avontuur.

Niet elke fietstas is hetzelfde. Er zijn zogeheten frametassen die direct aan het frame van de fiets bevestigd worden. Klassieke fietstassen zitten vast aan de bagagedrager en bieden meer opbergruimte. Bij langere trips adviseren we een combinatie van frametassen en klassieke fietstassen.

Normaal gesproken worden de fietstassen achter aan de bagagedrager bevestigd. Dat vertraagt het rijgedrag enigszins, wat is te voorkomen met een stuurtas. De fiets wordt hierdoor wendbaarder, al snappen we dat u wellicht eerst aan het stuurgedrag zult moeten wennen. Uiteraard is het ook mogelijk om zowel achter als voor een drager te monteren, zodat u meer kunt meenemen. Dat is vooral praktisch bij langere tochten, maar besef wel dat u elke gram extra bagage zult merken.

Juist inpakken

Als u eenmaal de juiste tas hebt uitgezocht, dient de volgende vraag zich aan: waar en hoe berg ik mijn spullen op? Net als bij het inpakken van een rugzak moeten alle zware items onderin komen. Zorg er ook voor dat u de bagage gelijkmatig over de tas verdeelt, zodat het evenwicht tijdens de tocht niet wordt verstoord. Als u een stuurtas gebruikt, stop deze dan niet te vol om zo de veiligheid te bevorderen.

Let eveneens op de maximaal mogelijke bepakking en zorg ervoor dat deze het toegestane totaalgewicht niet overschrijdt. Breng, indien nodig, de hoeveelheid bagage terug. Meestal heeft men veel minder nodig dan men in eerste instantie denkt.

Kostbare eigendommen als smartphones en laptops bergt u in waterdichte zakken op. Er zijn speciale smartphone- en laptopzakken verkrijgbaar, maar ook waterdichte zwemtassen zijn wellicht een optie. Neem in ieder geval ook één of meerdere plastic zakken mee. Daarin kunt u natte regenkleding of badspullen opbergen.

Wilt u een fietstas of -rugzak aanschaffen? Ga dan zeker even naar de FLYER-dealer, want die kan u goed adviseren.